vasemmisto logo
23.02.2021

Asumistuen poisto ei auttaisi Helsinkiä – Rakentaminen auttaa

Helsinkiin on on rakennettava enemmän kohtuuhintaisia asuntoja ja ylipäätänsä enemmän asuntoja.

Asumisen hinta Helsingissä on liian korkea ja kämppä täällä maksaa monella aivan liian paljon suhteessa tulotasoon. Esimerkiksi 130 000 helsinkiläistä asuu ahtaasti ja aivan liian monella stadilaisella vuokrat vievät kohtuuttoman suuren osan kuukausitulosta. Asuntojen hinnan nousua pitää siis pystyä hillitsemään. Viihtyisä ja turvallinen kaupunki, jossa toisin kuin moninpaikoin Suomessa on sekä työ- että opiskelupaikkoja, houkuttelee jatkuvasti uusia muuttajia.

Suurin syy asumisen hintatasoon ja sen nopeaan kasvuun onkin se, että Helsingissä on tarjolla vähemmän asuntoja kuin niille on kysyntää. Ainoa ratkaisu tähän on rakentaa enemmän kohtuuhintaisia asuntoja. Ratkaisuksi tarvitaan paitsi yksityisiä asuntorakennuttajia myös huomattavasti enemmän kaupungin omia vuokra-asuntoja. Ylipäätänsä siis enemmän rakentamista.

Ratkaisu sen sijaan ei missään nimessä voi olla lopettaa Helsingin kasvua, kuten perussuomalaiset esitti budjettikäsittelyssä vuodelle 2021. Puolue vaati, että Helsinki vähentäisi investointeja merkittävästi, mikä haittaisi etenkin uusia asumisalueita. Lisäksi he vaativat priorisoisintia palveluissa, eli kylmää leikkauspolitiikkaa, vaikka kaupunki on ennen koronaa tehnyt satoja miljoonia ylijäämää viime vuosina.

Tällainen politiikka on omiaan heikentämään Helsingin houkuttelevuutta. Se ei kuitenkaan ole kaupungin tai kaupunkilaisten etu. Jussi Halla-aho (HU 6.2.) ei pidä asumisen hinnan syynä asuntomarkkinoita ja suurta kysyntää vaan asumistukia, joita saavat myös muut kuin kantasuomalaiset. Tutkimuksen valossa asia ei ole niin yksinkertainen.

Esimerkiksi Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) tiedotti vuonna 2017 tutkimuksestaan: “vuokrat eivät ole korkeampia asunnoissa, joihin maksetaan avokätisemmin asumistukea”. On ymmärrettävää, että sukulaisensa asunnossa Eirassa asuvan Jussi Halla-ahon suhde asuntomarkkinoihin on vääristynyt. On silti yllättävää, että hän eduskuntapuolueen puheenjohtajana kirjoituksessaan ehdottaa Helsingin asumisen hintatason romahduttamista yli 60 prosentilla Tampereen tasolle. Hän ei yksilöi miten tämä tehtäisiin, mutta tekee asiaan liittymättömän vertauksen kunnallisveroihin kirjoittaessaan: ”Jos asumisen hinta saataisiin edes Tampereen tasolle, helsinkiläiselle jäisi tuloistaan enemmän käteen, vaikka veroprosentti nostettaisiin 30:een.”

Idea on paitsi täysin absurdi ja toteuttamiskelvoton, todennäköisesti myös aika harvan mieleen. On vaikea kuvitella perheiden, jotka ovat laittaneet rahansa kiinni asuntolainaan, ilahtuvan erityisen paljoa pohdinnasta, joka tarkoittaisi, että heillä on enemmän velkaa kuin asunnon arvo. Se estäisi muuttamisen tai pahimmillaan, jopa putkiremonttilainan saamisen.

Suurinta joukkoa helsinkiläisiä; pieni- ja keskipalkkaisia työssäkäyviä ihmisiä ei auta tippaakaan kaupungin kasvun lopettaminen tai kaupungin raju köyhdyttäminen, jota PS ehdottaa.

(edit 24.2.: selvennetty kohtaa Helsingin hintatason tiputtamista tampereen tasolle)

Takaisin etusivulle